June 17, 2024

МАЛИ ХИДРОЦЕНТРАЛИ

ХИДРО ТУРБИНИ

ХИДРО ТУРБИНИ   Хидро турбини се машини кои eнергијата на  на водата ја  претвораат во механичка енергија , која потоа се предава на генераторот кој произведува електрична  енергија. Историски гледано  имало голем број на решенија за хидро турбини, но денес најчесто се користат: Капланоа Пелтонова, Френсисова cros flou Хидродинамичнa пожавеста Архимедова турбина Микро турбини   Секој […]

ХИДРО ТУРБИНИ
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
error: Content is protected !!