June 16, 2024

МАЛИ ХИДРОЦЕНТРАЛИ

ВОДОЗАФАТИ

ВОДОЗАФАТИ   Зафатот на вода е дел од електраната, која има улога да проектираната количина на вода и инсталираниот проток од реката, да го собере. Друга функција  е тоа што од водата отстранува сè што ќе им наштети на цевките и турбината, првенствено повлечени наноси, суспендиран талог, мраз и сите лебдечки предмети што ги носи водата. Во пракса се […]

ВОДОЗАФАТИ
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
error: Content is protected !!